IP-camera kopen?

Uw pand beveiligen met IP-camera’s? waar moet u op letten!

U heeft een huis of bedrijf dat u goed wilt beveiligen. U wilt de beste bewakingscamera tegen een betaalbare prijs. Een goede IP-camera vinden is een klus op zich. Waar moet u dan precies op letten?
Bekijk ook de voorbeeldpagina’s onderaan deze pagina.

1) Inleiding

Veel mensen kopen lukraak een of meerdere IP-camera’s zonder op de hoogte te zijn van de belangrijkste aspecten. Hierdoor werken de IP-camera’s niet goed, zijn de beelden onduidelijk en krijgen ze geen beeld op hun smartphone of tablet. Zonde van uw geld.

Om zoveel mogelijk problemen te vermijden is het goed vooraf informatie in te winnen. Op deze pagina heb ik enkele tips gezet om u een zetje in de goede richting te geven.

Het 1e aspect is het bepalen van het doel van de camera’s. WAT wenst u te zien, wat is het DOEL en WELK deel van de dag is voor het belangrijkste qua toezicht en opnamen. Als voorbeeld: een winkel wil graag overdag toezicht houden vanwege winkeldiefstal. Duidelijke dag-beelden zijn hier belangrijker dan de nacht-beelden. Heeft u een kantoor dan is er meestal overdag iemand aanwezig en is de nachtsituatie het belangrijkste. Bij een woning gelden vaak beide situaties. IP-camera’s worden ook ingezet bij andere situaties als toezicht op de baby of bij ouderen die alleen wonen en op deze manier door de kinderen gezien kunnen worden.

Zo zijn er heel wat verschillende situaties te bedenken en elke situatie is weer anders. Ik kan u helpen met het maken van de juiste keuze om teleurstellingen te voorkomen.

2) Licht en belichting

Als u camera’s nodig heeft voor binnen is de belichting meestal geen probleem. Buitencamera’s hebben daar wel mee te maken.

Heeft u veel omgevingslicht (straatlantaarns) dan kunt u overwegen een low-light IP-camera te nemen. Deze heeft minder licht nodig om kleurenbeelden “te geven”. Het grote voordeel hiervan is dat u altijd mee gedetailleerde opnames heeft qua uiterlijk en kleding.

Heeft u geen omgevingslicht dan kunt u overwegen een lamp te plaatsen zodat u toch beelden in kleur krijgt te zien. De huidige ledlampen/spots verbruiken weinig stroom en geven vaak voldoende licht voor dit doel.

Heeft u (bijna) geen omgevingslicht dan kunt u met het infrarood (IR) van de IP-camera zwart-wit beelden zien. Let bij aankoop er wel op dat de IP-camera voorzien is van IR-leds en hoever deze stralen.

IR heeft wel enkele nadelen: a) geen kleur b) minder gedetailleerd c) trekt meer spinnen aan, dus meer onderhoud d) bij veel beplanting absorberen de bladeren het IR licht en zijn de beelden minder scherp.

Al met al heel wat zaken waarop u dient te letten voor aanschaf van uw IP-camera’s. Neem gerust contact met mij op en ik kom vrijblijvend bij u langs (regio Den Haag).

3) Kijkhoek

Het type lens bepaalt de kijkhoek van de camera. Deze kan variëren van 25 tot meer dan 90 graden. Het is daarom van groot belang dat u op VOORHAND bepaald welke kijkhoek u nodig heeft. Dit voorkomt teleurstellingen als achteraf blijkt dat u een verkeerde keuze heeft gemaakt. Milesight IP-camera’s hebben een kijkhoek variërend van 22 tot 110°.

Daarnaast zijn er 1,2,3,5 en zelfs 10 megapixel ip-camera’s en elke camera geeft een ander “totaaloverzicht”. Over het algemeen geldt de regel: hoe hoger het aantal megapixels, des te meer ziet u op het totaaloverzicht. Bedenk wel dat hetgeen dat u dan ziet kleiner is.

Ook van belang is of u een camera met vaste lens,  zoomlens of een PTZ (kan horizontaal en verticaal draaien) neemt. Een vaste of zoomlens heeft altijd de voorkeur want u heeft minder last van “bewegingsblur”.

Heeft u vragen of twijfels neem gerust contact met mij op voor de volledige informatie.

4) Internetsnelheid

Van groot belang is ook uw internetsnelheid thuis en de kwaliteit van uw bedrading, PoE-switch en de router.

Thuis op uw eigen netwerk is het meestal geen probleem maar als u de beelden wilt bekijken op uw smartphone is zowel de upload snelheid van uw internet abonnement als de download snelheid van uw smartphone abonnement van belang. Deze twee zorgen er voor dat uw beelden worden geüpload naar het netwerk van uw provider en gedownload op uw smartphone. Een 3MP ip-camera kopen als u thuis slechts 1MB upload heeft, is over het algemeen gedoemd om te mislukken. De meeste ip-camera’s hebben 2 “stromen” waarbij u thuis kunt kiezen voor de 3MP kwaliteit zodat u daar een duidelijk en helder overzicht heeft. Voor de beelden naar uw smartphone kiest u dan de 2e “stroom” met een veel lagere resolutie en aantal frames (fps). Enkele van onze Milesight IP-camera’s hebben zelfs 3 “stromen”, deze is geschikt voor de cloud-recorder.

Als u contact met mij op neemt kan ik u dat haarfijn uitleggen.

5) Opnameduur

Bepaal vooraf hoe u de beelden wenst op te slaan. Dat kan (soms) op een mini SD-card in de camera of  op een NVR recorder of in/op uw eigen cloudrecorder. Een SD-card slijt veel sneller en moet vaker vervangen worden. Een NVR is duurder qua aanschaf, erg stabiel maar kunnen de dieven meenemen. Een eigen cloudrecorder is goedkoper (maandabonnement) is altijd online beschikbaar maar kan (meestal) niet op de maximale resolutie opnemen op een standaard abonnement dus zijn uw opgenomen beelden iets minder dan op een NVR. Een combinatie is ook mogelijk en hangt af van de soort camera’s die u kiest. Bespreek dit soort zaken dus op voorhand om teleurstellingen te voorkomen.

6) Stroomvoorziening

Bepaal OOK op voorhand waar u de IP-camera’s wenst te hangen en kijk of er stroom voorhanden is om de adapter op aan te sluiten. Als alternatief kunt u een IP-camera nemen met ondersteuning van PoE (Power over Ethernet). Deze IP-camera wordt van stroom voorzien via de netwerkkabel. Voordeel: u heeft geen stopcontacten nodig en één enkele netwerkkabel is voldoende voor zowel stroom als data (beelden). Hiervoor heeft u een PoE injector of PoE switch nodig (bij meerdere IP-camera’s). Een goede PoE switch kost al vlug meer dan € 100,- maar aanleg van stopcontacten e.d. door een installateur is al vlug duurder en is ethisch minder mooi. Al met al een belangrijk aspect bij uw keuze.

7) Benaderen op tablet en smartphone

Tegenwoordig gaat heel veel via de smartphone. Logisch dat mensen ook de camerabeelden op hun telefoon willen bekijken. Om dit te kunnen bent u sterk afhankelijk van de downloadsnelheid op uw smartphone EN de uploadsnelheid bij u thuis. Hierbij speelt ook uw keuze van de IP-camera een rol. Des te meer Megapixel de IP-camera heeft, des te “zwaarder” de beelden zijn die geüpload moeten worden. De IP-camera in de 2e stream naar uw telefoon doorzetten kan hierbij een oplossing zijn. De beelden zijn dan weliswaar minder duidelijk maar toch goed zichtbaar.

Tot slot: vergeet ook niet dat als u in het buitenland bent dat a) de data meer geld kost en b) het internet niet zo snel is als in Nederland. Het duurt dan soms enkele minuten voordat u beeld op uw telefoon kunt zien. Het spreekwoord “geduld is een schone zaak” is hier zeer toepasselijk.

8) Installatie, instellingen en aftersales

De installatie is een belangrijke kostenpost. Als er zelf erg handig bent kunt u een deel zelf doen. Dit kan aanzienlijk schelen in uw budget. In overleg is hier best een oplossing voor te vinden. Gebruik wel ALTIJD netwerkkabel van 100% koper om kwaliteitsverlies van beelden te voorkomen.

De instellingen van de IP-camera is vrij gecompliceerd en kunt u beter door mij als installateur laten doen. U bent dan verzekerd van de beste instellingen.

Een veel gehoorde klacht is dat de beelden op het moment van installatie goed zijn maar dat bij weersverandering deze ineens een stuk minder zijn. Als service bekijk ik in de dagen na de installatie regelmatig de beelden en pas deze aan zodat deze in de meeste situaties goed zijn. Dit bespreek ik graag met u tijdens een persoonlijk gesprek.

9) Tot Slot:

Behalve de hierboven genoemde zaken zijn er nog andere aspecten die meespelen. Een daarvan is dat er veel verschillende soorten en maten lenzen met bijbehorende kijkhoeken zijn. Elke soort lens en/of kijkhoek heeft zijn voor en nadelen afhankelijk van de situatie waar de camera’s geplaatst moeten worden. Het is ondoenlijk om het hier allemaal te omschrijven en daarom heb ik hiernaast enkele linken geplaatst die naar voorbeelden linken zodat u enig inzicht krijgt in het scala van mogelijkheden.

LET OP: alle screenshots zijn uit de LOSSE HAND gemaakt. d.w.z. dat ik elke camera in mijn hand heb gehouden, gericht op een bepaald punt en aan de linkzijde zoveel mogelijk dezelfde lijn heb aangehouden zodat u het verschil per camera globaal kunt bekijken. Dit is de reden dat niet alle foto’s even scherp zijn. Dat de foto’s er “gebogen” uitzien komt door: de grote kijkhoek, de foto’s zijn schuin genomen en de woning zijn ook in een boog gebouwd.

De op de site geplaatste voorbeelden zijn sterk verkleind (in pixels) om de snelheid van het laden van de pagina te bevorderen. Heeft u interesse in de originele foto, stuur mij een email om welke foto het gaat en u ontvangt deze zo spoedig mogelijk. Op de originele foto’s kunt u ook inzoomen zodat u de details nog beter kunt bekijken.

10) Voorbeelden:

Hieronder enkele linken naar de diverse voorbeeldpagina’s.

Onderaan elke pagina kunt u doorklikken naar de volgende pagina, naar het overzicht van de IP-camera’s of terug naar deze pagina; IP-camera kopen?

.

1-Binnencamera 1,3 – 2 en 3MP Dagzicht

2-Binnencamera 1,3 – 2 en 3MP Nachtzicht

3-Buitencamera 1,3 – 2 en 3MP Dagzicht

4-Buitencamera 1,3 – 2 en 3MP Nachtzicht

5-Buiten Camera Zoom 1,3 – 2 en 3MP Dagzicht

6-Buiten Camera Zoom 1,3 – 2 en 3MP Nachtzicht

7-StarLight 2MP Dagzicht

8-StarLight 2MP Nachtzicht

.

Heeft u vragen over een IP-camera? Stuur mij gerust een mail.